Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Bezmäsité jedlá | |
Čas prípravy: 40 minút + príprava | |
Počet porcií (kusov): 1 dávka na 1 plech |
Cesto: 500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 1OO ml mlieka, 1 CL kryštáľového cukru, 2 vrchovaté PL bravčovej masti, 2 vajcia, 500 ml mlieka, 1 CL soli
Plnka: 500 g kyslej smotany, soľ, 2 vajcia, oškvarky /ak nemáme masť, môžeme použiť olej/
Do vandlíka preosejeme múku. Do misky dáme cukor, rozdrobené droždie, zalejeme mliekom, vrch posypeme 1 PL múky a necháme dobre vykysnúť. Do múky dáme vajcia, soľ, bravčovú masť a vykysnutý kvások. Dobre vypracujeme za postupného prilievania vlažného mlieka na redšie cesto. Spodok a vrch posypeme múkou a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.
V mise rozšľaháme 500 ml kyslej smotany s vajcami a osolíme. Vymastíme plech bravčovou masťou a vylejeme naň vykysnuté cesto, ktoré roztlačíme dlaňou rovnomerne po celom plechu až k okrajom. Na cesto vylejeme rozšľahanú smotanovú zmes a na povrch rozložíme oškvarky. Vložíme do trúby predohriatej na 180°C a pečieme 30-40 minút. Vyberieme a čiastočne vychladnutý posúch pokrájame na obdlžniky a ihned podávame.
Takto sa pripravuje v madarských rodinách. Môže sa podávať teplý aj studený. Podáva sa samostatne alebo ako príloha k polievkam na kyslo.
U nás doma - ak sa podával k polievke- tak to bol samostatný chod, iné jedlo sa po ňom už nepodávalo. Je to dobrota.
Tip: z času na čas si kúpim surovú slaninu, ktorú pokrájam asi na 1,5 cm kocky a vo väčšom hrnci ich vytopím, scedím masť a ešte horúce oškvarky polejem trochou mlieka a osolím. Na určitú dobu mám kvalitnú domácu masť i chutné domáce oškvarky.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
8 kladných ohodnotení | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
tejfeles lepény = osúch s kyslou smotanou!
prave roim lepeny,coz toho bude neviem,lebo ja som na taketo veci antitalent.dufam,ze to dobre dopadne.drzte palce:
Ano, Janka, tak to má aj vyzerať a chutnať tak, ako si to opísala. Mne to robievala moja stará mama na moje želanie k polievkam na kyslo.
Ibi, jen doufám, že tak nějak to má vypadat
Janka, ja som tento posúch robila včera. Robievam to ako sobotné nenáročné jedlo. Ano, je to sýte, vtedy už nevarím nič iné. A dakujem za foto
Takže Ibi, jak jsem slíbila, vkládám fotky. Vynikající slaný koláč pro milovníky pagáčů a podobných dobrůtek. Těsto je jako peřinka a je to hodně syté. Přítel si nandal, jak do lesa a nemohl to dojíst. Veliká pochvala a bodík už jsem ti dávno dala.
Ibi, neboj nic, až upeču "tejfeles lepény", tak přidám i foto, pokud mne někdo nepředběhne
Jani, potom daj vedieť, ako Ti chutil!
Jani, určite nebudeš ľutovať, a s tými oškvarkami
Ibi, tam, kde se do kynutého těsta dává sádlo, tak je zaručený úspěch. Já sice vůbec netuším, co je to..."tejfeles lepény", ale to je fuk!! tady ty posúchy určitě vyzkouším